Menu

Książki Zbójeckie

O książkach. O literaturze. O czytaniu

Marta Szloser, Wanda Gąsiorowska, Kuchnia polska bez pszenicy

avo_lusion

Wrocław: Bukowy Las, 2014

Gluten. To słowo ostatnio nabrało zabarwienia pejoratywnego, jakby było to największe zło. Cóż, teorii jest wiele. Gluten-sruten! Podobno szkodzi, ponoć lepiej trzymać się od niego z daleka. Abstrahując od całego zamieszania powiem: czy jesz gluten czy nie, przepisy na bezglutenowe dania są fajne. I smaczne. I zdrowe!

Na hasło: KUCHNIA POLSKA w mojej głowie pojawiają się od razu: kluski śląskie, ciasto drożdżowe, rosół z makaronem, pierogi… Czyli gluten jak malowanie. A można inaczej? Można. Marta Szloser i Wanda Gąsiorowska udowadniają to w książce pod tytułem Kuchnia polska bez pszenicy.

Sprytna książka kucharska

Opasłe tomisko! Zaskakuje, bo wydawałoby się, że w naszej rodzimej kuchni bez glutenu ani rusz. A tu niespodzianka!

Książka została tak podzielona, że najpierw czytelnik i przyszły konsument dostaje szczegółową informację o tym, czymże jest gluten i dlaczego tyle wokół niego zamieszania. A także CZYM MOŻNA GO ZASTĄPIĆ.

Opcji jest wiele i co więcej – nadal można piec chleby, lepić pierogi i jadać owsianki! Istnieje wiele zdrowych zamienników, równie smacznych i pożywnych.

Bez glutenu? Poproszę!

Takim zamiennikiem pszenicy są moje UKOCHANE kasze. Jaglana, gryczana… Mogłabym jeść tylko to, gdybym mogła. Mamy też i inne pyszności, jak na przykład doskonały w każdym calu amarantus, który jest źródłem białka i węglowodanów.

Przepisów moc

Po części teoretycznej, którą pochłonęłam jak powieść przygodową (kocham czytać o jedzeniu!) otrzymałam mnóstwo przepisów. Na wszystko. Pieczywo, przekąski, dania obiadowe, zupy, ciasta, masła (!), a nawet na przyprawy! Moja najulubieńsza sól sezamowa również się tam znajduje.

Wnioski?

Wnioski są takie, że dieta bezglutenowa jest smaczna. Pyszna. Ciekawa. Zróżnicowana. I prosta w przygotowaniu. A kuchnia polska nie jest ciężka, tłusta, niezdrowa. Jest… wysublimowana, a równocześnie łatwa i szybka w tworzeniu. Właśnie taka, jak w książce Szloser i Gąsiorowskiej. Udowodniono to w przepisach i wielkiej pasji gotowania. Chyba nigdy nie przestanie mnie zaskakiwać mnogość inspiracji i możliwości.

Idę na targ po jaglaną i amarantus. A z gryczanej niepalonej będą naleśniki na obiad. Przepis oczywiście jest w książce. Polecam!

 



Wieści! >

< Danuta Awolusi, "Odważona", czyli daję wam moją opowieść

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (3)

  • Gość: [m.drzewska] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wychodzę powoli z przekonania - nabytego podczas długiego czytania Twojego bloga - że mogłabyś zrecenzować po prostu wszystko - nawet buciki dziecięce czy najnowszą część GTA - to wielki talent, gratulacje :)

  • alic.ja7

    Zdrowe odżywianie jest więcej niż zalecane i dania bezglutenowe na prawdę fajnie się spisują. Mojemu mężowi także smakują gdy tą książkę link kupiłam i zaczęłam co jakiś czas tak gotować.

  • Gość: [KantorFrank] *.beskidmedia.pl

    Przepyszne placuszki. Szkoda, że blog przestał działać:(

© Książki Zbójeckie
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci